De Antiekmart van de Zavel

 

De Antiekmart van de Zavel De Antiekmart van de Zavel De Antiekmart van de Zavel De Antiekmart van de Zavel

De Antiekmart van de Zavel is de oudste in Europa en paart de betovering van een reis door de tijd aan een typisch Brusselse levenstijl. Zijn internationale reputatie heeft geen schaduw op zijn charme geworpen.
Een onmisbare trefpunt voor antiquiteitenliefhebbers.

Openingstijden:
‘s Zaterdags – van 9 u tot 18 u
‘s Zondags – van 9 u tot 14 u

Antiekmarkt van de Zavel
Onder het patronaat van de stad Brussel.

Place du Grand Sablon - Grote Zavel
1000 Brussel,
Belgie

OVER DE ANTIEKMARKT VAN DE ZAVEL

1958 - De heer Georges Van de Weghe, een antiquair gevestigd naast de Zavel, vraagt aan de pastoor van Onze-lieve-Vrouw ter Zavelkerk de toestemming om zijn gravuren aan het einde van de kerkdienst op ‘s zondagochtends tentoon te spreiden. De pastoor stelt hem voor om meerdere koopmannen bij elkaar te brengen en een markt op te richten.

OVER DE ANTIEKMARKT VAN DE ZAVEL OVER DE ANTIEKMARKT VAN DE ZAVEL

9 OKTOBER 1959 - Na maandenlange contacten met de overheden van de stad Brussel, krijgt hij uiteindelijk de toestemming. De markt wordt op ‘s zondagochtends op proef gehouden.

3 APRIL 1960 - Onder een stralende zon, wijden zeventien moedige pioniers de eerste antiekmarkt op de Zavel in. Georganiseerd door de vzw «Antiekmarkt », geniet hij meteen al groot succes.

10 DECEMBER 1960 - Tentoonstelling « kuntnijverheid » in het winkelcentrum Innovation, Nieuwstraat. De Antiekmarkt van de Zavel neemt er deel aan met « Ambacht van vroeger » als thema.

15 OKTOBER 1961 - De Antiekmarkt van de Zavel wijdt de « 9 dagen van de antiquairs » in. Negen dagen en twee nachten lang, moedigt voorzitter Vergruggen zijn troepen, 36 moedige koopmannen, aan. De ambassador van China ontdekt de markt op deze gelegenheid.

16 februari 1964 - Koning Boudewijn wijdt de « Internationale Week van Landbouw » in. De Antiekmarkt neemt er deel aan met een heel mooie tentoonstelling :
« boerderijen door de tijd »

8 FEBRUARI 1969 – Op bezoek in Brussel, ontdekt de Amerikaanse ruimtevaarder Frank Borman de antiekmarkt. Een kleine « cosmonette », Nathalie Van de Wege, de dochter van de oprichter, ontvangt hem onder andere belangrijke gasten.

3 DECEMBER 1971 – De heer André Van Den Eynde volgt de heer Jean Verbruggen op aan het hoofd van de organisatie. De markt betreurt zijn verdwenen voorzitter.

6 OCTOBER 1984 – Mevrouw Isabelle Vandergeeten, die de heer André Van Den Eynde opvolgt, wijdt de 25de verjaardag van de markt in. De hele wijk is nu het activiteitencentrum van de antiquairs geworden.

10 OCTOBER 1997 – Een nieuw bestuur is opgezet. De heer Robert Conti, vice-voorzitter, is tot vorzitter benoemd en volgt Mevrouw Isabelle Vandergeeten op.

6 MEI 2000 : De Antiekmarkt viert zijn 40de verjaardag met pracht. Op deze gelengenheid, wordt Burgemeester François-Xavier de Donné de Hamoir Eervoorzitter van de vereniging.

ZAVEL - GESCHIEDENIS

Aan het begin van de 13de eeuw, diende een moerassige zand en weidevlakte, die aan de buitenrand van de eerste stadsomwalling lag, als ruimte waar men wollen kledij kwam drogen. De wollendries (heden wolstraat) was een van de eerste mijlpalen van de ontwikkeling van de toekomstige Zavel.

Dame Baet Soetkens, spinster van beroep, reisde toen van Antwerpen naar Brussel om een standbeeld van de Maagd te laten repareren in de zogenaamd Zavelpoel wijk. Dit standbeeld van de Heilige Maagd en de kapel werden het symbool van de Zavel.
In 1435, op de standplaats van de kapel, werd Onze-Lieve-Vrouw ter Zavelkerk, in de laatgotische stijl zgn Flamboyant, opgericht.

In 1516, wordt de eerste postdienst in de Zavel opgericht door de familie « Tour et Taxis ».
Op 5 juni 1568, wordt Graaf van Egmont op de Grote Markt onthoofd. De « Grand Serment des Albaletriers » zal zijn stoffelijk overschot naar het klooster van Recollets overbrengen.

In 1661, wordt een fontein op de Zavel markt opgericht. In 1751 wordt ze door de aan Minerve ingewijde fontein van J. Berge vervangen, die er nog steeds staat.

Van 1800 t/m 1813, is de porseleinfabriek van de bekende Louis Crette op Ernest Allardstraat, nr.2, te vinden. Een tiental arbeiders en vijf schilders zijn er werkzaam.

Zijn hele « leven » lang, heeft de Grote Zavel veel markten meegemaakt. Een paardenmarkt gevolgd door een hooimarkt (die zijn naam aan Hooistraat gegeven heeft), een doekenmarkt en zelfs een groentenmarkt.
Maar het is met de oprichting van de antiekmarkt in 1960 dat de Zavel zijn echte dimensie heeft genomen en uiteindelijk als artistiek en cultureel centrum werd bevestigd, een onmisbare trefpunt voor antiquiteitenliefhebberrs.


@ 2011
Developed by E-synergos.com